Krvna grupa određuje karakter?

U Japanu je rašireno verovanje da je karakter ličnosti povezan sa krvnom grupom, pa taj podatak o nekome ima ogroman uticaj u domenu posla, ljubavi i života uopšte.

Krvna grupa, kako se smatra u Japanu, određuje temperament i karakter, i često se može čuti pitanje - "Koja si krvna grupa", bilo da je reč o pronalaženju životnog partnera ili o prijavi za posao. Kako se u Japanu veruje, osobe se krvnom grupom "A" su osetljive, perfekcionisti i dobri timski igrači, ali su previše anksiozne, prenosi BBC. Osobe koje imaju nultu krvnu grupu (O) radoznale su i darežljive, ali i tvrdoglave, osobe sa grupom "AB" su misteriozne i nepredvidive, a sa tipom "B" vesele, ali ekscentrične, ali i individualisti i sebični ljudi. Oko 40 posto japanske populacije ima krvnu grupu "A", a 30 posto tipa "O", dok samo 20 posto su tip "B", a preostalih 10 posto su "AB".

Četiri knjige koje opisuju različite krvne grupe i njihove karakteristike postale su prava izdavačka senzacija u Japanu, gde su prodate u pet miliona primeraka. Jutarnje televizijske emisije, listovi i magazini često objavljuju predviđanja po krvnoj grupi i razmatraju odnose među ljudima određene krvne grupe. Mnoge agencije za pronalaženje partnera prvo uzimaju u obzir krvnu grupu, a i popularne animacije i stripovi, kao i videoigre često pominju krvnu grupu. Jedan od razloga za toliku popularnost jeste da se japansko društvo, relativno uniformno i homogeno, na ovaj način deli u lako prepoznatljive grupe.

Sistem ABO krvnih grupa otkrio je 1901. godine austrijski naučnik Karl Landstajner. Njegovo istraživanje, za koje je dobio Nobelovu nagradu, omogućilo je bezbedniju transfuziju krvi. Na Zapadu osobe sa grupom `O` i `A` čine skoro 85 posto populacije, dok u Indiji i Aziji dominiraju osobe grupe B, dok je Japan u tom smislu neuobičajen, jer ima više varijanti.