Najsiromašniji predsednik na svetu

Predsednik Uragvaja Hoze Muhika važi za najskromnijeg predsednik na svetu, on od svoje plate, koja iznosi 12.500 dolara, sa sebe zadržava 1.250 dolara, sve ostalo daje u dobrotvorne svrhe i to mu je donelo nadimak "najsiromašniji predsednik na svetu". Ovaj 77-godišnji ateista najveći deo svoje plate daje u dobrotvorne svrhe.Muhika za sebe zadržava samo 1.250 dolara dok ostatak novca prebacuje na račun organizacije koja pomaže mala poduzeća i nevladine organizacije koje rade na izgradnji stambenih objekata za siromašne.

Muhika je više puta rekao kako je zadovoljan onim što ima, jer mnogi stanovnici zemlje čiji je predsednik, žive i sa mnogo manjim primanjima, pa je svoju suprugu, prvu damu Urugvaja, zamolio da učini isto što i on.

Predsednik i njegova supruga žive na farmi u Montevideu, a njegov najveći "udar" na državni budžet bila je kupovina "folksvagenove" "bube" u vrednosti od 1.945 dolara.

Muhika predsedničku palatu koristi samo za sastanke i susrete s državnicima, ali tokom hladnih dana tamo borave beskućnici i njihove porodice. On se ističe i po efikasnoj borbi protiv korupcije. Urugvaj, ima najmanju stopu korupcije u Južnoj Americi, a Muhika tvrdi da ga ne zanimaju neverovatni iznosi i brojni bankarski računi jer ono najvrednije što ima ne može da se kupiti novcem. Reč je o njegovom psu Manueli.

Muhika se može pohvaliti činjenicom da je njegov Urugvaj treći po razvijenosti na kontinentu i jedna je retkih država koje su uspele da izbegnu recesiju i zadrže pozitivnu stopu rasta.

Međutim, Hoze Muhika nije jedini predsednik koji je donirao svoju platu u dobrotvorne svrhe, to su činili i Džon Ficdžerald Kenedi i Herbert Huver.