Umesto leka za depresiju uskoro stižu knjige na recept

Svetska zdravstvena organizacija predviđa da će do 2020. godine depresija, odmah posle srčanih oboljenja, biti najraširenija bolest. Uostalom, ovaj psihički poremećaj već je uzeo maha kako u celom svetu tako i kod nas tako. Zbog toga stručnjaci iznalaze načine da joj stanu na put.

Iako se za takvo stanje najčešće propisuju lekovi, veoma uspešnom terapijom pokazala se kognitivno-bihejvioralna. Pa tako na primer, u Velikoj Britaniji, postoje knjige samopomoći, koje su utemeljene na kognitivno-bihejvioralnim tehnikama za nadvladavanje depresije, strahova, ljutnji i drugih emocionalnih poteškoća, nazivaju "knjigama na recept".

Takvu literaturu propisuju britanski lekari kao prvi korak u lečenju, ukoliko ustanove da ste depresivni. Naučno je dokazano da su takve knjige delotvorne, pa je britanska Nacionalna služba zdravlja odredila da se one propisuju pre lekova i terapije, a čak i pokriva troškove njihove kupovine. Tek u slučaju da ove knjige ne pomognu, osoba odlazi kod psihoterapeuta ili joj se propisuje lek protiv depresije.