SRBIJA SLAVI SVETSKI DAN MUZIKE!

21/06/2016

Mnogobrojnim koncertima u salama, parkovima i na trgovima danas će u srpskoj prestonici biti obeležen Svetski dan muzike.Kao i svake godine mnogobrojnim koncertima danas će u više od 700 gradova 120 država sveta, pa i u Srbiji, biti obeležen Svetski dan muzike. Svetski dan muzike ustanovljen je 1982. godine na predlog nekadašnjeg ministra kulture Francuske Žaka Langa koji je obavaljujući tu dužnost shvatio da se u njegovoj zemlji mnogo ljudi bavi muzikom bilo da sviraju neki instrument amaterski ili profesionalno, pevaju u horovima, samo za "svoju dušu" ili na ulici za prolaznike. On je predložio da se najduži dan u godini, dan letnje dugodnevnica, širom Francuske proslavlja muzikom, besplatnim koncertima amatera i profesionalca, pojedinaca i udruženja, dece i odraslih, rokera, šansonjera, džezera, klasičara…Ove godine širom Srbije biće obeležen ovaj dan, iako zbog loših vremenskih uslova postoji šansa da neki događaji budu otkazani. U Novom Sadu će povodom Svetskog dana muzike biti otvoren 9. "Tamburica fest 2016" koji će trajati do 25. juna u Novom Sadu na Petrovaradinskoj tvrđavi.

Proslavi Svetskog dana muzike priključuje se i Grad Subotica koji je organizatorEtnofesta na Paliću. Festival počinje danas, a narednih dana okupiće umetnike iz osam zemalja.I u Beogradu će na nekoliko lokacija biti priredjeni koncerti tokm popodneva i večeri. Na Svetski dan muzike u Paviljonu „Cvijete Zuzorić“ od 18.00, učenici Škole za muzičke talente u Ćupriji otvoriće manifestaciju Kalemegdanski sutoni koja će trajati do 5. avgusta.

Kao i svake godine, Kulturni centar Beograda se pridružuje proslavi Svetskog dana muzike koncertima Beogradskog duvačkog orkestra (18.00) i Hora Dečijeg kulturnog centra (19.00).

Obrade velikih svetskih i ex Yu rock hitova sviraće Nezaposlena gamad u okviru ciklusa „Koncerti na Zidiću“ ispred Doma omladine Beograda, večeras od 20.00. U Art bioskopu Kolarac takođe će biti obeležen Svetski dan muzike. Film Stefani Argerič „Bloody Daughter“ intimni je portret čuvene pijanistkinje Marte Argerič. Ovaj dokumentarac biće prikazan od 21.00 u Velikoj dvorani.