Kad se kućni poslovi dele, brak se raspada

Što je pravednija podela kućnih poslova među supružnicima, imaju veće izglede da će im se raspasti brak, pokazala je norveška studija. Po Institutu za sociološka istraživanja u Oslu, procenat razvoda među supružnicima koji pravedno dele poslove u kući je pedeset posto veći nego kod onih gde najveći deo posla obavlja žena.
Jedan od autora velike studije pod nazivom “Ravnopravnost u kući”, Tomas Hansen je objasnio da što muškarac više vremena provodi u kućnim poslovimau, to su i veće šanse da dođe do razvoda braka.
Istraživači nisu uspeli da pronađu tačnu uzročno-posledičnu vezu između angažmana u braku i razvoda, pa su se zadovoljiti zaključkom da se radi o "modernim" parovima. A oni, osim što ravnopravno dele poslove u kući imaju i modernu percepciju braka i razvoda.
Hansen je dodao i da kod modernih parova i žena ima visoko obrazovanje i dobar posao, čime je ona manje ekonomski zavisna od mužu, pa se i u slučaju razvoda u današnje vreme i one puno lakše snađu.
U Norveškoj se muškarci i žene podjednako angažuju kada je reč o obrazovanju dece, ali kada se radi o kućnim poslovima, i dalje žene obavljaju veći deo, zbog čega je ovo istraživanje i sprovedeno.