GDE I ZAŠTO MOŽETE DA ZABORAVITE NA SELFI

15/02/2016

Veliki trend današnjice su selfi fotografije i selfi štapovi pomoću kojih možemo napraviti što bolje fotografije – sebe. Na taj način zapostavljamo i društvo i mesto koje smo došli da posetimo, pa zato neke destinacije zabranjuju ovaj vid fotografisanja.IRAN
Kada vidite svoju omiljenu poznatu ličnost, retko vas šta može zaustaviti da ne pojurite i uslikate se pored nje. Ipak, fanovi iranskog fudbalskog tima treba da povedu računa. Ali Akbar Mohamedžade, šef komiteta za moral iranske Fudbalske federacije, izdao je naredbu da zabranjuje igračima, trenerima i drugim članovima tima da poziraju obožavaocima. Ili tačnije rečeno obožavateljkama.Ovo je konzervativna zemlja, stoga se moraju poštovati kodeksi i biti na oprezu sa ženama čije oblačenje ne zadovoljavaju stroge kodekse islamske odeće. Takođe, svaka od njih bi uz pomoć slika mogla da tuži igrače zbog uznemiravanja.

JUŽNA KOREJA
Južnokorejske vlasti su zabranile upotrebu određenih ’selfie-stick-ova’ navodeći da bluetooth signal nelicenciranih štapova, odnosno kopija manjih proizvođača, ometa signal i prouzrokuje kvarove drugih uređaja, kao što su mobilni telefoni.Uvoz ili prodaja neovlašćenih brendova mogu se završiti kaznom od 30.000 dolara ili tri godine zatvora.

LONDON
Ništa vam ne može uništiti koncert ili događaj kao neko ko se konstantno fotografiše iznad vas iometa vam vidno polje.Određeni objekti kao što su O2 Arena ili Brixton Akademija počeli su dazabranjuju ljudima upotrebu selfi štapa tokom događaja kako ne bi blokirali pogled na binu ljudima koji su došli da uživaju u performansu.

SAUDIJSKA ARABIJA
Mladi muslimani su delili svoje hodočašće u Meku sa hiljadama folovera širom sveta. Dok to neki vide kao širenje vere, hodže su izdale upozorenje protiv slikanja selfija.Verski lideri navode da je konstantno škljocanje uznemiravanje i skretanje pažnje sa molitve i rituala.

ŠPANIJA
Pojedini ljudi su očigledno u stanju da se fotografišu pa i po cenu smrti, samo da bi dobili dobru sliku. Zato su zvaničnici Pamplona u Španiji zabranili fotografisanje selfija tokom godišnjeg Festivala vođenja bikova.Naročito za trkače koji u njemu učestvuju jer se bikovi mogu početi da jure za njima u uskim, krivudavim ulicama. Prošle godine je naplaćena kazna od 4.100 dolara trkaču koji je slikao dok je trčao od životinje.

FRANCUSKA
Jedna plaža u Garupu na jugu Francuske je napravila proglas kojim zabranjuje slikanje slika kojima ćete da’trujete’ svoje prijatelje morskim pejzažima. Plaža navodno ima i ’holiday spam’ policiju.NJUJORK
Ova država se zalaže za zabranu selfija sa lavom, tigrom i drugim velikim mačkama. Zabrana je doneta u cilju zaštite divljih životinja u čijoj blizini se objavljuje sve više slika na društvenim mrežama.Neki se zalažu da se ona uvede i za primate nakon što je majmun iščupao ženi deo kose i oteo telefon dok je ona pokušavala da napravi selfi sa njim.