Čokolada stara 2500 godina

Prva asocijacija na slatkiš, najčešće je čokolada, bez obzira na to gde živite. Ali, ako niste znali, upravo je čokolada, verovatno najstariji slatki proizvod na svetu, jer su istraživači došli do saznanja da su ostatci ove poslastice nađeni u Meksiku na poluostrvu Yucatan. Ali to nije sve, jer upravo su ti ostatci čokolade, pronađeni na tanjiru starom čak 2.500 godina, a pripadali su drevnom narodu Maje.

Do ovog otkrića mislilo se da Maje čokoladu konzumiraju u tečnom stanju, odnosno piju iz šolje, ali je posle ovog otkrića jasno da su Maje čokoladu koristili i u čvrstom stanju, kao začin ili možda sos. Ostaci čokolade na tanjiru prvi put su pronađeni u arheološkim iskopinama Paso del Macho 2001. godine, ali je istraživanje nastavljeno na Jackson'da Millsaps koledžu u Misisipiju u SAD-u. Višegodišnja istraživanja su potvrdila da su u toj divnoj čokoladi uživali drevni narodi u Meksiku pre mnogo, mnogo godina.

Međutim, ako ste se pitali zbog čega je mnogo ljudi na planeti, zavisno od ovog slatkiša, evo logičnog objašnjenja. Istraživači su objavili da su neki sastojci koji se nalaze u hrani koju svakodnevno konzumiramo hemijski sličnog sastava kao droge za podizanje raspoloženja, pa imaju i sličan efekat.Široko je rasprostranjeno mišljenje da čokolada popravlja raspoloženje, može imati blagotvoran uticaj na mentalno zdravlje i memoriju, a naučnici sada znaju i pravi razlog. Molekuli u čokoladi, borovnicama, brusnicama, jagodama, čajevima i određenoj hrani koja sadrži omega 3 masne kiseline imaju pozitivno dejstvo na raspoloženje. Pa ako ste u depresiji ili jedostavno imate loš dan, umesto da uzimate lekove, probajte sa par kockica čokolade, ko zna, možda vam dan postane mnogo slađi.