Aukcija stvari Grete Garbo


Slavna glumica Greta Garbo bila je poznata po svojoj lepoti i žestoko je štitila svoju privatnost, ali krajem godine svi njeni obožavaoci imaće priliku da vide izložbu od više od 800 njenih privatnih predmeta, uključujući i krevet na kome je spavala. Džulijenova aukcijska kuća je saopštila da će 14. i 15. decembra organizovati aukciju na kojoj će se naći glumičine haljine, odela, nameštaj i umetnine među kojima se nalazi i Sneško Belić koga je držala u dnevnoj sobi i haljina koju je nosila na večeri sa presednikom Džonom Kenedijem i prvom damom Džeklin Kenedi. Izložba ovih predmeta biće organizovana pre aukcije, od 10. do 13. Decembra, a kako je rekao Gretin rođak Derek Rejsfild, svi će videti koliko je ona bila zanosna, misteriozna i veoma moderna.

Švedska glumica počela je svoju karijeru u Holvudu u nemim filmovima kao što je "Flesh and the Devil" iz 1927. godine i bila je jedna od onih glumaca koja je uspešno prešla u zvučne filmove, postavši ikona ne samo zbog lepote, već i zbog svoje pameti i nezavisnosti koji su se odrazili na film i njen lični život.

Četiri puta je nominovana za Oskara, a prvu nominaciju za nagradu Akademije za film dobila je za film iz 1929. godine za ulogu u ostvarenju "Ana Kristi".Garbo se povukla iz sveta filma 1941. godine i živela je u velikoj privatnosti u Njujorku dok nije umrla 1990. godine u 84. godini.

Tačno 853 predmeta naćiće se na aukciji, a među predmetima se nalaze haljine, pantalone i cipele kao i luksuzne kašmirske rolke dizajnera kao što su Luj Viton, Guči, Salvatore Feragamo i Živanši.Na aukciji će se naći i fotografije iz njenih najboljih dana u Holivudu, kao i nameštaj, umetnine i drugi predmeti iz njenog stana u Njujorku. Na prodaju je i krevet koji je dizajnirala sama Garbo koristeći antičke švedske rezbarije kako bi se videlo njeno skandinavsko poreklo.