KOLIKO KOŠTA OVOGODIŠNJI EUROSONG?

Pesma Evrovizije, koja se ove godine održava u Beču, koštaće oko 25 miliona evra, računica je domaćina austrijske državne televizije ORF.

Organizacione pripreme su u punom jeku i pokrenute su još pre par meseci. Ukupni troškovi ORF, kao organizatora Evrovizije koju će pratiti oko 200 miliona gledalaca ispred televizijskih ekrana širom sveta, iznose oko 25 miliona evra.

Poređenja radi Evrovizija prošle godine, Dansku je koštala 44,8 miliona evra, čime je bila druga po troškovima u istoriji ovog takmičenja. Grad Kopenhagen je održavanje Evrovizije koštalo 18,4 miliona evra, tri puta više nego što je bilo planirano. Uz to kritikovano je da su preuređene hale više ličile na nuklearne elektrane, a manje na muzičke dvorane. Usled finansijskog debakla je, početkom godine, direktor društva za turistički marketing Kopenhagena izgubio posao. Bečki organizartori ne moraju da se plaše tog scenarija, jer nisu predviđeni veći radovi na preuređenju dvorane, izuzev manjih investicija u zaštitu od požara i rashladnog sistema. Na takmičenju će se 40 zemalja boriti za titulu pobednika, a za poslove oko organizovanja ove manifestacije borila su se brojna međunarodna preduzeća. Dva voza austrijske železnice OeBB prevoze putnike širom zemlje u dizajnu Evrovizije, a i gradski prevoz u Beču je tramvaje "obojio" u boje velikog takmičenja. Inače Pesma Evrovizije održaće se, po 60-ti put, od 19. do 23. maja u bečkoj dvorani "Štathale", koja prima do 16.000 ljudi. Ovo takmičenje pratiće 1.700 novinara iz čitavog sveta, a doputovaće i 1.300 članova delegacija zemalja učesnica. Medju njima će bit ii naša ekipa sa Bojanom Stamneov koja će nas predstaviti pesmom: Za sve događaje, pored dva polufinala i finala, biće održane i probe, prodato je oko 100.000 ulaznica. U vreme trajanja Evrovizije trg ispred bečke Većnice biće pretvoren u "Evrovizijsko selo", gde će biti organizovano javno gledanje.