Tango leči!

Poznata je činjenica da ples, muzika i umetnost uopšte krepe dušu i pomažu da se prevaziđu mnogi psihički problemi. Ali, naučnici tvrde da među svim načinima kreativnog izražavanja, tango ima najlekovitija svojstva na telo i psihu!

Terapija tangom već se sprovodi u Argentini i vrlo uspešno pomaže onima koji se osećaju usamljeno, napušteno i nevoljeno. Naime, stručnjaci tvrde da je od svih plesova tango najposebniji i najlekovitiji zato što izaziva osećanja koje nijedan drugi ples ne izaziva.
"Držanje druge osobe u naručju je ono što tango čini posebnim, jer na taj način stvara iluziju ljubavnog odnosa", tvrdi psihijatar Silvina Perl. A kako je većina ljudi sa psihičkim problemima izolovana, čak i od porodice i prijatelja, tango im daje osećaj pripadnosti.

Da bi igrali tango, partneri moraju da računaju jedan na drugog, neophodni su jedan drugom i nesumljivo je da to, kao i blizina koju nameće ples, omogućavaju pacijentima da se bolje osećaju i lakše napreduju u lečenju. Stručnjaci tvrde da samo sat vremena plesanja tanga dnevno smanjuje halucinacije kod psihičkih bolesnika, jača im koncentraciju i fokus. Plesanje tanga ima i izuzetne efekte na starije osobe koje se osećaju usamljeno. Zanimljivo je da jako prija i ljudima koji nemaju nikakvih psihičkih smetnji. Njima tango, više nego drugi plesovi, donosi bolje raspoloženje, jače lučenje hormona zadovoljstva, a samim tim i poboljšava fizičko zdravlje.

Ako ste pod stresom, zaigrajte tango: