U susret 85.-oj dodeli Oskara


Američka filmska akademija objavila je ovogodišnje nominacije za 85. akademijinu nagradu u 24 kategorije. A filmovi "Linkoln" i "Pijev život" osvojili su najveći broj nominacija za Oskara. "Linkoln" vodi sa čak 12 nominacija, "Pijev život" ima 11, a ove godine u trci za nagrade Američke filmske akademije nalazi se još četiri filma u distribuciji "MCF MegaCom" filma, saopštila je ta distributivna kuća.


Filmovi "Linkoln", "Pijev život" i "Ljubav" boriće se za nagradu u najvažnijim kategorijama – za najbolji film i najbolju režiju. Ali, u nastavku pročitajte neke najzanimljivije “detalje” prethodnih dodela ove prestižne nagrade.
U svojoj 85. godini, francuska glumica Emanuel Riva, napoznatija po ulozi u filmu "Hirošima, ljubavi moja", postala je, zahvaljujući ostvarenju "Ljubav", najstarija glumica nominovana za Oskara za glavnu žensku ulogu, dok je devetogodišnja Kuvendžen Volis iz "Zveri južnjačke divljine" najmlađa glumica koja je ikada nominovana u toj kategoriji.
Imajući u vidu sve glumačke kategorije, najstarija glumica koja je dobila nominaciju za Oskara je i dalje Glorija Stuart koja je imala 87 godina kada je dobila zlatnu statuetu za najbolju sporednu ulogu za film "Titanik" (1997), a najmlađi je Džastin Henri koji je imao svega osam godina kada je nominovan za najboljeg sporednog glumca i filmu "Kramer protiv Kramera" (1979).
Čak devet od ovogodišnjih nominovanih glumaca su već osvajali Oskara: Danijel Dej-Luis, Seli Fild, Tomi Li Džons (Linkoln), Denzel Vošington (Let), Alan Arkin (Argo), Robert DeNiro (U dobru i u zlu), Filip Sejmur Hofman (Master), Kristofer Volc (Oslobođeni Đango) i Helen Hant (The Sessions), dok je Džesiki Čestejn (00.30 Tajna operacija) ovo druga nominacija za redom.


Tomasu Njumenu, koji je u trci za ovogodišnjeg Oskara za najbolju originalnu pesmu u filmu "Skyfall", ovo je 11. nominacija, a za njegovu muzikalnu porodicu (Alfreda, Lajonela, Emila, Tomasa, Dejvida i Rendija) čak 87., što je više od bilo kog drugog filmskog "klana".


Zahvaljujući nominaciji za originalni scenario za film "Kraljevstvo izlazećeg meseca", Roman Kopola je postao šesti član porodice Kopola (Karmajn Kopola, Frensis Ford Kopola, Talia Šajr, Kolas Kejdž i Sofija Kopola) koji je dobio nominaciju. Porodica Kopola sada ima ukupno 24 nominacije.
Među nominovanima ima i rekordera. Tako Stiven Spilberg i Ketlin Kenedi dele rekord po broju osvojenih nominacija za najbolji film kao producenti. Svako ih ima ukupno osam. Sa nominacijom za najbolji film za "Argo", producent Džordž Kluni pridružio se Vorenu Bitiju, dosad jedinoj holivudskoj zvezdi koji je imao nominacije za najbolji film, režiju, scenario i glumu.


Majkl Kan je filmski montažer sa ubedljivo najviše nominacija - osam, uključujući i ovogodišnju za film "Linkoln". Drama Mihaela Hanekea "Ljubav", koja je nominovana u pet kategorija ove godine, je peto ostvarenje koje je istovremeno nominovano za Oskara za najbolji film i najbolji strani film.
Ostala četiri su film "Z" koji je 1969. godine odneo statuetu za najbolji film na stranom jeziku; "Emigranti" iz 1971; "Život je lep" koji je 1998. proglašen najboljim stranim ostvarenjem i "Pritajeni tigar, skriveni zmaj", pobednik 2000. u kategoriji najboljeg stranog filma.