Najbolji filmovi u 2012. godini

Triler o lovu na Osamu bin Ladena "Zero Dark Thirty", drama o taocima u Iranu "Argo", komedija "Silver Linings Playbook" i nezavisni film "Zveri iz južne divljine" našli su se medju 10 najboljih filmova 2012. prema mišljenju Američkog instituta za film (AFI).

Na listi se našao i novi film Anga Lija "Pijev život", "Linkoln" Stivena Spilberga, romansa Vesa Andersona "Moonrise Kingdom", mjuzikl "Jadnici", blokbaster "Uspon mračnog viteza" kao i novo ostvarenje Kventina Tarantina "Oslobođeni Đango".
Listu AFI-a sačinjavaju kritičari, profesori, filmski i TV umetnici i ona se objavljuje uoči ovonedeljne dodele nagrada Udruženja glumaca i nominacija za Zlatni Globus. Tri priznanja predstavljaju relativno pouzdane indikatore ko će dobiti Oskara u februaru. Zanimljivo je da se na listi Instituta nisu našli filmovi "Hobit" i "The Master" (Gospodar). Američki institut za film osnovan je 1967. sa ciljem negovanja filmske umetnosti. AFI je takođe izabrao i 10 najboljih TV serija. "Momci sa Medisona" po peti put su se našli na listi. Tu su još i "Breaking Bag", zombi horor "Živi mrtvaci", "Američka horor priča", "Domovina", "Devojke", "Moderna porodica", "Igra prestola", film "Game Change" (Promena igre) i šou komičara Luisa C.K. "Lui". Tvorci izabranih filmova i serija biće počašćeni ručkom 11. januara u Los Anđelesu. Nominacije za Oskara biće saopštene 10. januara a dodela je zakazana za 24. februar.