“Kazalište” spremno za Beograd

Jasenko Houra, frontmen sastava „Prljavo kazalište“, koji će posle više od dve decenije održati koncert u Beogradu, kaže da nema tremu jer zna da je bend odlično uigran, te priznaje da je teško odabrati pesme za nastup u Areni s obzirom na 14 objavljenih albuma. Ipak, ovaj poznati muzičar, najavio je novinarima u Srbiji dobar spektakl, zakazan za 22. Decembar u Kombank areni.


Houra je rekao da nema mesta za velike rotacije i promene u odnosu na uobičajeni repertoar koji ovaj bend ima na svim koncertima, gde god svirali. Međutim, kako kaže, može da se desi da neko izađe sa gitarom i da bend tako izvede neku pesmu koju nisu svirali na drugim koncertima, “ali set lista je postavljena i tako će biti narednih godinu dana dok su na turneji” .

Na pitanje, da li smatra da “Prljavci” imaju pesme, koje neko u Srbiji može da shvati kao provokaciju, Jasenko je rekao da “uvek postoji deo koji to tako shvata, ali da nigde više nema te percepcije, ni u Makedoniji, Bosni, Sloveniji” jer to po njegovom mišljenu nigde više nije tema razgovora. “„Kazalište“ je deo jedne kulturološke scene, ali naravno da poštujemo sve države koje danas postoje. Sve je u redu. Ruka ruci”, rekao je frontmen ovog zagrebačkog benda.

O početcima karijere, Jasenko Houra je rekao da su njemu prva tri albuma “Kazališta” vrlo draga, jer su oni u to vreme kad su se poajvili na muzičkoj sceni bili potpuni autsajderi kojima niko nije davao mnogo šanse za uspeh, ali je to bila isključivo njihova “utopistička klinačka želja da uspemo”.

“Bili smo prgavi i borili smo se. Sada kad gledam, taj prvi album je bio neka prekretnica na sceni, u toj generaciji, ali generalno je takva situacija bila u svetu... pojavili su se „The Clash“ i još neki koji su se trudili da energijom i porukom nadoknade ono što nisu imali u sviračkoj tehnici. Ono što smo mi shvatali jeste da je bend bez publike ništa. Da nisam bio na bini, bio bih u publici”, rekao je Houra.

Na kraju je istakao kako je dobro što su počeli da se bave muzikom jer da nisu, opljačkali bi sve trafike i prodavnice po kraju i ko zna kako bi svi oni završili.

O uspomenama na Beograd, ovaj simpatični muzičar je rekao da je zbog njega pao razred, ali da mu ni dan danas nije žao zbog toga jer je koncert koji su te davne1979 godine održali, bio veličanstven. Osim toga, pamti I sjajne nastupe u zemunskom „Pinkiju“, neposredno po objavljivanju albuma „Crno-bijeli svijet“.

“Svi znaju da je „Kazalište“ bend koji se trudio da daje sve od sebe, inače ne bih mogao da spavam. Takav sam, ako nisam dao sve od sebe, to me grize četiri noći”, rekao frontmen Prljavog kazališta, benda koji će prema najavi svirati više od dva sata. Za ovaj koncert, karte su već puštene u prodaju, a cena s ekreće od biće u prodaji od 1.800 pa do 2.800 dinara.