Povratak Kemala Montena!

Legenda zabavne muzike Kemal Monteno u ponedeljak je u Sava Centru priredio spektakl za pamćenje. Kada se sarajevski kantautor pojavio na sceni, uz taktove pesme “Vratio sam se živote”, po kojoj je nazvao koncert, publika ga je dočekala gromoglasnim aplauzom.


“Vratio sam se živote, oterao sam dane sive, imaš li za mene još lepote, vratio sam se opet među žive” … orilo se dvoranom, a upravo refren ove pesme je najbolje opisao sve ono što je Monteno proživeo u poslednje vreme. “Povratak u život”, posle infarkta i trostrukog bajpasa, dok čeka transplataciju bubrega, jedan od najpopularnijih izvođača na prostoru bivše Jugoslavije, proslavio je uz svoje najveće hitove sa beogradskom rajom, koja je sinoć ispunila plavu dvoranu.

“ Srce mi je sada bolje nego što je bilo, ali mi bubrezi nisu u redu. I njih ćemo zameniti, još da zamenim i ono i biću kao nov”, rekao je Kemal Monteno, a zatim se pesmom vratio na početak karijere, otpevavši svoju prvu kompoziciju “Lidija” iz 1967. godine. Usledile su numere “Dušo moja”, “Branka”, “Jedne noći u decembru”, “Nekako s proleća”, “Daleko, daleko”, “Sarajevo ljubavi moja”...

Mnogi su se uz njegove pesme prisetili mladosti, prvih zaljubljivanja i razočaranja, ali su u njegovom nastupu uživali i znatno mlađi posetioci koji nisu bili ni rođeni kada su neki od ovih hitova snimljeni. Veličanstveno muzičko veče, uveličali su i Kemalovi prijatelji i gosti Dušan Svilar, Zdravko Čolić i Haris Džinović. Kemal Monteno se od beogradske publike oprostio uz pesmu “A sad adio” i reči “Hvala vam za ovo lepo veče i ako bog da vidimo se godine sledeće”.