GITARIJADU OTVARAJU "ČORBA" I BAJAGA

Posted in vesti

18/05/2017

Najstarija rok manifestacija u Srbiji i Evropi održava se od 29. juna do 1. jula u Zaječaru

Zvezde 51. Zaječarske gitarijade, koja će u gradu pod Kraljevicom biti održana od 29. juna do 1. jula, biće "Riblja čorba", Bajaga i "Instruktori", "Kalt" i još jedan strani rok bend, čije će ime biti saopšteno do kraja maja.

Bas gitarista "Riblje čorbe" Miša Aleksić izjavio je tim povodom da je veliko zadovoljstvo svirati u Zaječaru i dodao: "Mi smo tamo nastupali oko 40 puta, ali "Gitarijada" je tradicija koju treba ispoštovati jer se bori za rokenrol."

Ni Momčilo Bajagić nije mogao da se seti koliko je tačno puta sa "Instruktorima" svirao u Zaječaru, ali je izrazio zadovoljstvo što će 29. juna, iste noći kad i "Riblja čorba", nastupiti na ovoj rok manifestaciji sa najdužom tradicijom u našoj zemlji. Dodao je i da će se lako dogovoriti ko će prvi nastupiti, kao i da spremaju poseban repertoar za Zaječar.

U revijalnom delu druge festivalske večeri pre "Kalta" nastupiće prošlogodišnji pobednici "Hadži prodane duše", koji su juče najavili izlazak prvog albuma, baš u vreme Gitarijade. Rokonačelnik 51. Zaječarske gitarijade biće Radomir Mihajlović Točak, dok će se u takmičarskom delu predstaviti 20 mladih rok bendova, pobednici mini-gitarijada koje će biti održane u 15 gradova širom Srbije (Novi Pazar, Prokuplje, Vranje, Čačak, Valjevo, Kraljevo, Novi Sad...).

Milan Đurđević, frontmen "Nevernih beba" je i promoter mini-gitarijada koji je otkrio jedan zanimljiv podatak: "Za mene je nastup na Zaječarskoj gitarijadi bio preloman u izboru profesije. Trebalo je 1983. u Lajpcigu da studiram klasičnu muziku, ali sam pobedio na Gitarijadi što mi je dalo vetar u leđa da se opredelim za rok muziku. Ova smotra je odlična za mlade i perspektivne bendove, da osete ukus rokenrola."

Mada smo navikli da se "Zaječarska gitarijada" tradicionalno dešava u drugoj nedelji avgusta, organizatori 51. najstarije rok manifestacije u Srbiji i Evropi rešili su da se ona ove godine održi od 29. juna do 1. jula. Nov termin je, navodno, zakazan na molbu fanova koji žele da usklade boravak na festivalu sa godišnjim odmorom, kao i zbog mogućnosti da na ovoj rokenrol smotri nastupaju svetski bendovi, poznati po odličnoj svirci.