FILM O BIJELOM DUGMETU

Posted in vesti

23/02/2017

Hrvatski režiser Igor Šeregi snimiće film o fenomenu najpopularnije jugoslovenske rok grupe "Bijelo dugme". Kroz istoriju bivše SFRJ prikazaće priču o sarajevskom bendu, od njihovih prvih koncerata u Italiji, kada se još nisu zvali "Bijelo dugme", preko povratka u Sarajevo.

Inspiracija ili ne, Šeregi je rekao da je "Bijelo dugme" bila grupa koju su svi voleli da mrze : “Imali su najveću bazu fanova u Jugoslaviji, ali su ih svi osporavali. Svaki put kad bi Goran Bregović menjao pevače, činilo se da je sa "Dugmetom" gotovo.”Za priču ima i više nego dovoljno materijala, ali proslavljeni režiser kao jedini problem navodi kraj! “ Ne znam da li da završim film sa poslednjom turnejom iz 1988, koja je prekinuta jer je Alen Islamović imao zdravstvenih problema, tragičnom smrću Ipeta Ivandića 1994. ili poetskim krajem njihovog ponovnog okupljanja.”Mada se glumačka postava još ne zna, Šeregi kaže da bi jednu od uloga mogao da dobije Marko Janketić, sin proslavljenog glumca Miše Janketića. Već su sarađivali u filmu "ZG 80", a režiser tvrdi da je Marko glumac koji ima najlepši glas:
“Bio sam na nekim karaokama u Pančevu kada je Marko pevao sevdah. Zvučalo je predivno, ljudi su plakali. Fizički me najviše podseća na Bregu, ali bih iskoristio njegov glas, pa bih voleo da on glumi Željka Bebeka. Iz Srbije bih još voleo da vidim Nikolu Rakočevića, ali kako loše peva, možda bi mogao da igra Ipeta” ističe Šeregi.