POČINJE BEOGRADSKA ZIMA: KONCERTI, FESTIVALI, DEČIJA NOVA GODINA…

Posted in vesti

30/11/2016

Od 1. decembra do 1. februara biće aktuelna manifestacija Beogradska zima, u koju je uključen Trg otvorenog srca, doček Nove godine i drugi novogodišnji programi.Postavljanjem drvenih kućica na Trgu Republike koje će činiti centralni praznični kutak gde će se već od 1. decembra prodavati suveniri, novogodišnji nakit, igračake, topli napici, slatkiši i drugi ukrasi počinje dvomesečna manifestacija “Beogradska zima”.

Nova godina u Beogradu biće dočekana uz Bajagu i Plavi orkestar ispred Narodne skupštine, ali to je samo jedna od oko 86 manifestacija koliko će ih biti organizovano od 15. decembra do 15. januara.Zagrevanje za doček Nove godine počeće 29. decembra na Savskoj promenadi kada će nastupiti Tropiko bend, Kiki Lesandrić i Piloti. Na Savskoj promenadi biće organizovani i raznovrsni programi za decu i odrasle: koncerti, humanitarne akcije, vatrometi, takmičenja i podela paketića, koji će učiniti ovaj deo grada mestom praznične idile. Manifestacija će imati i humanitarni karakter, a od ove godine „Beograd na vodi“ će se uključiti u akciju „Ulica otvorenog srca“, te će Sava promenada u nedelju, 1. januara 2017, postati „Promenada otvorenog srca“. Kiki Lesendrić će biti zadužen za prednovogodišnju atmosferu.

“Nekoliko puta smo svirali ispred Skupštine, a ove godine bićemo na promenadi i napravićemo lep koncert. Zaista je lepo biti u svom gradu kada se slavi i kad je u celom gradu radost” rekao je Kiki Lesandrić.Već dan kasnije (30.12.) na Trgu Nikole Pašića, ispred zdanja Narodne skupštine, posetioce će između ostalih zabavljati i Bijelo dugme, najavili su nadležni.
“Mnogo mi je drago da posle dužeg vremena sviramo u našem gradu. Prvo će svirati Plavi orkestar, a mi smo u terminu kada pada Nova godina, pa prekidamo koncert vatrometom i zato spremamo potpuno drugačiji program. Mislim da će ovo biti jedan pravi, dobar novogodišnji concert” rekao je Bajaga.Za najmlađe će biti organizovana i Dečja Nova godina na Beogradskom sajmu, u okviru 39. Novogodišnjeg festivala koji počinje 16. i traje do 30. decembra, a ulaz na sajam će biti besplatan.

“Svakog radnog dana od 11 sati biće organizovane predstave i besplatan prevoz za decu iz vrtića. U popodnevnim satima će se program nastavljati, i to od 16 i od 18 sati. Gosti su poznati izvođači kao što su Minja Subota, Boda Ninković, Peđolino, glumci za decu…” rekla je Leontina Vukmanović iz Dečjeg kulturnog centra Beograd.

Ona je najavila da će 21. i 22. decembar, u DK centru biti održana i dva koncerta za decu i roditelje gde će nastupati Jelena Tomašević, Sergej Ćetković, Željko Vasić, Bojana Stamenov, Minja Subota i Nevena Božović.Tradicionalna Trka deda mrazeva kroz Ulicu kralja Milana biće i ove godine organizovana 25. decembra. U sklopu 86 manifestacija, nalazi se i "Trg otvorenog srca" koji će trajati od prvog decembra do prvog februara. Na Tgru otvorenog srca biće prisutne zanatlije, prodaja igračaka, hrana... Biće postavljeno i 20 kućica gde će se izlagati tradicionalne rukotvorine .Takođe, prvog januara biće upriličena i manifestacija Ulica otvorenog srca, kada će Beograđani na svim gradskim opštinama moći da uživaju u prazničnom raspoloženju.U okviru Beogradske zime očekuje nas još i: Zimski festival „[email protected]Š“ (15. decembar 2016. – 15. februar 2017.) Klizalište na Tašmajdanu će u određenim terminima biti besplatno, uz prateći muzički program svakoga dana, prazničnu rasvetu, predstave za decu, nastupe mađioničara, a svakog petka održavaće se „Retro party night“ – sa tematskom muzikom iz pedesetih, šezdesetih, sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog veka. Kao poseban deo programa, u Tašmajdanskom parku biće izvođene bajke za decu i konstruisan muzički zamak.Trg bajki (15. decembar 2016. – 15. januar 2017.) Na platou ispred Ustanove kulture „Vuk Stefanović Karadžić“, biće postavljena Kuća bajki, u kojoj će se svakodnevno igrati srpske narodne bajke i bajke Braće Grim. Na trgu će biti postavljene i tezge na kojima će biti predstavljeni stari srpski zanati i rukotvorine, kao i malo lutkarsko pozorište.Klizalište na Trgu Nikole Pašića (15. decembar 2016. – 1. februar 2017.) Na Trgu Nikole Pašića biće postavljeno klizalište koje će raditi svakodnevno sa dnevnim umetničkim programima, sportskim događajima i nastupima muzičkih bendova i di-džej-eva.Tradicionalno lomljenje česnice (7. januar 2017.) Česnica će se tradicionalno lomiti na Trgu otvorenog srca, tj. Trgu republike.

Proslava pravoslavne Nove godine (13. januar 2017.) Ispred Starog dvora biće organizovani raznovrsni muzički i dečiji programi.

Kraj manifestacije „Beogradska zima“ (1. februar 2017.) Na Trgu otvorenog srca i klizalištu na Trgu Nikole Pašića biće svečano zatvorana manifestacija uz prigodni program.