TOŠE VEĆ DEVET GODINA NIJE SA NAMA

Posted in vesti

14/10/2016

Navršava se devet godina od smrti makedonskog pop pevača. Danas u 17 sati iz Nove Gradiške ka Kruševu kreću maratonciU nedelju se navršava devet godina od smrti makedonskog pop pevača Tošeta Proeskog, koji je poginuo 16. oktobra 2007. u teškoj saobraćajnoj nesreći na auto-putu Zagreb - Lipovac kod Nove Gradiške.

Odlazak mladića anđeoskog glasa i lica, kojeg je krasila skromnost, izazvao je šok i nevericu u celoj bivšoj Jugoslaviji. Mnogobrojni poštovaoci Tošetove muzike, ali i sugrađaniiz njegovog malenog Kruševa, obići će tog dana večnu kuću "makedonskog slavuja" i prisetiti se pevača koji je ostavio neizbrisiv trag svojim pesmama i humanim delima.Obeležavanje devete godišnjice Tošetove smrti počinje danas u Novoj Gradiški, gde će u 16.30 ispred pevačevog spomenika kod dvorane Elektrotehničke i ekonomske škole biti položeni venci i zapaljene sveće. Tačno u 17 sati, sa stadiona Fudbalskog kluba Sloga krenuće maraton dug 900 kilometara, od Nove Gradiške do Kruševa, kojim će, kao i prethodnih godina, biti odata počast prerano preminulom pevaču.Sutra će od 11.30 biti održan pomen u kapelici na Rokovom perivoju u Zagrebu, a dan kasnije, na godišnjicu njegove smrti, od 10.00 do 11.00 kapelica će biti otvorena za sve koji će se dolaskom prisetiti lika i dela velike regionalne zvezde čiji je glas prerano utihnuo.

“Ne želim da mi skidate kapu, samo želim da se ponosite mnome”, govorio je Proeski, koji je poginuo u 26. godini.Makedonski pop pevač, miljenik publike, dobio je 2003. nagradu "Majka Tereza" za humanitarni rad, a godinu dana kasnije postao je regionalni ambasador dobre volje Unicefa. Bio je jedan od retko školovanih muzičara na prostoru bivše Jugoslavije, kao jedan od najboljih studentata generacije bio je pred diplomom solo pevanja na Muzičkoj akademiji u Skoplju, a svoj poseban glas je usavršavao i u Njujorku.