GITARIJADA – PO 50. PUT

Posted in vesti

27/06/2016

Najstarija rok manifestacija biće održana u Zaječaru od 11. do 13. avgusta.Jubilarna 50. Zaječarska gitarijada biće održana od 11. do 13. avgusta na gradskom stadionu na Kraljevici. Organizatori su podsetili da najstarija rok manifestacija na ovim prostorima nastavlja da živi i da je zadržala osnovni cilj - afirmaciju mladih bendova.

“Organizovaćemo mini gitarijade u Hrvatskoj, Republici Srpskoj i Srbiji, gde će se održati kvalifikacije za Zaječarsku gitarijadu”, istakao je Saša Jović iz Centra za kulturu i turizam grada Zaječara i naglasio kako veruje da Gitarijada može da se vrati na mesto koje zaslužuje.Osim mladih bendova, koji će potražiti šansu u takmičarskom delu, revijalni deo programa rezervisan je za poznate bendove. Nastupiće "Teška industrija", "Ritam nereda", "Ortodoks Kelts", "Bjesovi", "Ajsbrn", "Riblja čorba", "Lav hanters" i "Kerber". Finalne večeri, posle proglašenja pobednika, sviraće engleska grupa "Juraja hip", jedini stranci na ovogodišnjoj Gitarijadi. Sve svirke biće završene do jedan posle ponoći, dok će dan pre početka Gitarijade biti otvoren besplatan rok kamp.Frontmen "Kelta" Aleksandar Petrović, poznatiji kao Aca Seltik, promoter Gitarijade, rekao je da je od detinjstva vezan za ovu manifestaciju: “Na Gitarijadi sam odrastao, jer je moj otac Zaječarac. Ona po značaju prevazilazi mnogo značajnije festivale, jer je reč o mladim bendovima koji imaju šta da kažu, a nemaju gde. Ne smemo da zaboravimo njen edukativni karakter, kao i prateći program.”Publika na Kraljevici uživaće druge festivalske večeri u hitovima "Riblje čorbe", koja je na Gitarijadi 1992. najavila poslednji nastup. Ali, publika je srpske rokere tada ubedila da nije vreme za rastanak.

“Bora se u to vreme nalazio u teškom emotivnom stanju”, ispričao je basista benda Miša Aleksić. “Kada je otpevao "Pogledaj dom svoj anđele", rekao je da je to naš poslednji nastup. Nastao je haos u publici i svi su počeli da skandiraju "Boro, mi te ne damo". Zastala mu je knedla u grlu i posle mi je rekao da ćemo, ipak, nastaviti sa koncertima.”

Zejačer će i ove godine biti u znaku rokenrola a nema sumnje da će poseta biti veća negi ikad.