KONCERT U ČAST I SEĆANJE NA LAZU RISTOVSKOG

Posted in vesti

28/01/2016

U čast muzičara koji se proslavio kao klavijaturista rok grupa "Bijelo dugme" i "Smak" u novembru u beogradskom Sava centru održaće se memorijalni koncertU čast muzičara Laze Ristovskog, koji se proslavio kao klavijaturista rok grupa "Bijelo dugme" i "Smak", a onda i kao kompozitor, u novembru će u beogradskom Sava centru biti održan memorijalni koncert "Iza horizonta". Ovo je na dan kada bi Laza proslavio 60. rođendan, objavila njegova ćerka Sanda, koja koncert organizuje uz dobru volju divnih ljudi koji su ga voleli.

Goran Bregović se prvi prijavio da učestvuje ali je rekao da će početkom februara znati kakvi su mu termini u novembru, pa će tada datum koncerta i biti određen.

Pored Gorana Bregovića i ostalih umetnika sa kojima je sarađivao (Radomir Mihajlović Točak, Zoran Kiki Lesendrić, Vlatko Stefanovski...), u projektu "Iza horizonta" učestvovaće i Saša Lokner i Vladimir Negovanović.Događaj će upotpuniti i dokumentarni film o životu i radu Laze Ristovskog, koji je muzikom počeo da se bavi sa samo pet godina, ubedivši posle mnogo natezanja roditelje da mu kupe harmoniku.

Ristovski je prvi koncert sa “Smakom” održao 1975. godine u Kragujevcu, a njegov prelazak u "Bijelo dugme" 1976. odjeknuo je poput fudbalskog transfera. Sa Ipetom Ivandićem snimio je album "Stižemo", vratio se u "Smak", pa opet u "Dugme" gde je svirao do raspada grupe.

Osim solo albuma, komponovao je muziku za filmove ("Paket aranžman", "Lepa sela lepo gore", "Nečista krv"), a sa Sašom Loknerom snimio album "Naos". Iako bolestan, svirao je 2005. sa "dugmićima" na koncertima u Sarajevu, Zagrebu i Beogradu, a dve godine kasnije je umro.