NAPUSTIO NAS FRONTMEN GRUPE “SMAK”

Posted in vesti

Boris Aranđelović, pevač legendarne kragujevačke grupe "Smak", preminuo je u HolandijiPevač kragujevačke rok grupe "Smak" Boris Aranđelović (67), preminuo je posle duge i teške bolesti u bolnici u Roterdamu. Muzičku i životnu scenu napustio je čovek koji je specifičnim glasom obojio hitove neprikosnovenog "Smaka". Otišao je tiho, baš kako je i živeo! Smrt velikog pevača rastužila je njegove mnogobrojne kolege, prijatelje i obožavaoce ovog benda koji je poslednji put nastupao na beogradskom Ušću.Boris Aranđelović rođen je 13. oktobra 1948. u Kragujevcu, a član "Smaka" postao je 1973. godine. Poslednjih 25 godina živeo je u Holandiji, a nastupao je u obnovljenoj - originalnoj postavi "Smaka" na povratničkim koncertima u "Kombank areni" 2012. i ove godine, 20. juna, na beogradskom Ušću. Bio je to poslednji koncert koji je otpevao u karijeri. Znao je da je teško bolestan. Kao da je naslućivao da se više nikad neće popeti na scenu i uzeti mikrofon u ruke. Posle spektakla na Ušću otišao je u Holandiju, gde je operisan.

Bio je poznat po pevanju u visokim registrima što mu je donelo prepoznatljivost. Na svojim plećima znalački je umeo da iznese teret koji su nametnule složene melodije i ritmička kompleksnost tekstova. Posebnu atrakciju u nastupima benda "Smak" predstavljao je "dijalog" između Borisovog glasa i gitare Radomira Mihajlovića Točka.

Snimio je i dva samostalna albuma. Prvi "Iz profila" objavio je 1983. za sarajevski "Diskoton", a drugi 2001. pod nazivom "Boris i dinosaurusi". Jednog od najboljih vokala jugoslovenske rok scene publika će pamtiti po hitovima "Perle", "Satelit", "Alo, alo", "Bluz u parku", "Šumadijski bluz", "Crna dama"...KNJIGA ŽALOSTI

Povodom Aranđelovićeve smrti, Dom omladine Kragujevac otvorio je "Knjigu žalosti za Borisa". Prijatelji i poštovaoci njegove muzike moći će da se upišu u knjigu žalosti svakodnevno, do komemoracije koja će biti održana u ponedeljak, 31. avgusta, u 13.00 u Knjaževsko-srpskom teatru u Kragujevcu. Vreme i mesto sahrane Borisa Aranđelovića biće naknadno saopšteni.