POSLEDNJI POZDRAV ARSENU DEDIĆU

Posted in vesti

Kantautor Arsen Dedić (77) preminuo je nakon duge i teške bolesti u bolnici u Zagrebu. Njemu se u poslednjih nekoliko dana zdravlje naglo pogoršalo.


Dedić je preminuo zbog otkazivanja rada organa kao posledice sepse i gangrene creva. Stanje mu se naglo pogoršalo pre dvadesetak dana kada je zbog sepse primljen na intenzivnu negu Interne klinike KBC-a Zagreb nakon što mu je u Krapinskim toplicama ugrađen kuk.
Pevač je već nekoliko dana bio priključen na aparate, a odnedavno je bio i na hemodijalizi jer su mu otkazivali bubrezi i jetra.Arsenije Arsen Dedić rođen je u Šibeniku 28. jula 1938. godine. Bio je pevač, pesnik, kompozitor, aranžer, tekstopisac, kantautor i muzičar.
Arsen Dedić je autentičan začetnik autorske pesme i literarne šansone. Svojim radom je izvršio posredan, ali značajan uticaj na rok scenu u Jugoslaviji.Objavio je 25 studijskih albuma, nekoliko zbirki pesama, pisao je muziku za pozorište, film i TV drame. Njegove najpoznatije pesme su: "Tvoje nežne godine", "Od kako te ne volim", "Amigo", "Djevojka za jedan dan", "Okus soli", "Kuća pored mora", "Kuća pored rijeke", "Ne daj se, Ines",...
Za filmsku muziku dva je puta nagrađen Zlatnom arenom.
U početku svoje karijere pojavljuje se i kao glumac u filmovima, ali su to bile manje uloge, poput uloge pevača u filmu "Višnja na Tašmajdanu". Veliki deo njegovog opusa čini i muzika za televiziju i pozorište.


Vreme i mesto sahrane ovog umetnika biće naknadno saopšteni.