NAPUSTIO NAS JE “IDOL” VLADA DIVLJAN

Jedan od istinskih velikana jugoslovenske i srpske muzike Vlada Divljan preminuo je u Beču nakon duge i teške bolesti u 56. godini.

Pre samo mesec dana, vest da je Vlada Divljan jako bolestan obišla je ceo region. Ubrzo nakon toga, Divljan je vest demantovao. Nažalost, bolest je pobedila...

U muziku se "zaljubio" još krajem šezdesetih, nakon koncerta Draga Diklića kom je prisustvovao na letovanju. Po povratku u Beograd oformio je bend u kom je svirao mandolinu, da bi kasnije prešao na gitaru. Bend se zvao Faraoni, ali je ubrzo promenio ime u Holipe. Vežbali su u kotlarnici zgrade, i bežali iz škole kako bi se sastajali i probali. Posle završetka srednje škole, Divljan je oformio bend Merlin koji je morao da preimenuje u Zvuk Ulice, a koji je svirao obrade "Bitlsa", "Stonsa", Hendriksa, kao i svoje atuorske stvari.

Krajem sedamdesetih, Divljan, po svojoj priči, u šali predlaže Srđanu Šaperu i Nebojši Krstiću da bude bubnjar u njihovom bendu. Pozvao je i Zdenka Kolara i Božu Jovanovića, i nastao je bend Dečaci. Konceptualni bend nije snimao pesme, već je sa publikom komunicirao putem grafita i fotografija novinara Dragana Papića.

Interesovanje je raslo, pa su morali da "dokažu" javnosti svoje postojanje. Promenili su ime u Idoli, i objavili pesme "Retko te viđam sa devojkama" i "Pomoć, ponoć". Usledio je prvi ugovor, ali i hit "Maljčiki", nakon kog su Idoli učestvovali u grupnom umetničkom projektu "Paket Aranžman". Idoli su objavili albume "Odbrana i poslednji dan" (1982) i "Čokolada" (1983), kao i OST za film "Šest dana juna", da bi se nakon koncerta u Ljubljani posvađali i rasformirali bend.

Divljan je želeo da napravi novi bend, ali je ipak krenuo u solo "vode". Izdao je tri solo albuma, "Tajni život A.P. Šandorova" (1988), "Sve laži sveta" (2000) i "Vlada Divljan presents Die Tonzentrale" (2003). Divljanov potpis, kao autora ili saradnika, nosi i muzika iz ostvarenja "Čovek u beloj jakni", "Podijum", "Kako je propao rokenrol" (segment "Do izvora dva putića"), "Crni bombarder", "Na lepom plavom Dunavu"...

Album "Odbrana i poslednji dani" (1982) proglašen je najboljom rok pločom izdatom u bivšoj Jugoslaviji.

Datum i vreme sahrane ove muzičke legende biće naknadno objavljeni.