ODRŽAN ŽREB ZA OVOGODIŠNJI EUROSONG

Žrebom je određeno kada će koja od 33 zemalja nastupiti u polufinalnom takmičenju, koje će, kao i glavno veče, biti održano u najvećoj bečkoj dvorani Štathale. Redni broj, pod kojim će zemlje izlaziti na scenu, biće određen tek u martu, jer se određuje nakon što su svi učesnici nominovali svoje pesme.

Iako će Srbija ime svog predstavnika na ovogodišnjem Eurosongu saznati tek 14. februara, već je održan žreb po kojem smo dobili konkurente za finale. Naime, žrebom je odlučeno da će se naš predstavnik predstaviti u prvom polufinalu i to između ostalog i sa Albanijom, Makedonijom i Mađarskom...

Srpski predstavnik ili predstavnica, čije ime će biti poznato posle nacionalnog izbora, pevaće u drugom delu prvog polufinala koje počinje 19. maja.
U prvom delu pevaju predstavnici Grčke, Makedonije, Estonije, Holandije, Moldavije, Finske, Belgije i Jermenije, dok su u drugom predstavnici Srbije, Danske, Belorusije, Rumunije, Rusije, Albanije, Gruzije i Mađarske.

Drugo polufinale, koje će biti održano dva dana kasnije, dakle 21. maja, u prvom delu donosi nastupe predstavnika Norveške, Irske, Češke, Litvanije, San Marina, Malte, Portugala i Crne Gore, a u drugom Švajcarske, Azerbejdžana, Slovenije, Letonije, Poljske, Islanda, Izraela, Kipra i Švedske.

Finalno veče zakazano je za 23.maj. Glavni grad Austrije u znaku je predstojećeg Evrosonga od kojeg očekuje, ne samo pozitivne efekte po imidž zemlje, već i po privredu.

Srbija bira između dve dame i jednog muškarca
Za sada je poznato da ćemo našeg predstavnika birati SMS porukama ali da će pravo glasa imati i stručni žiri i to 14. februara u emisiji koja će se emitovati na nacionalnom servisu. Pesme autora Vladimira Grajića Graje a po tekstu Leontine Vukomanović pevaće Danica Krstić, Bojana Stamenov i Aleksa Jelić.

Predstavnik Srbije biće izabran po evrovizijskom sistemu, glasovima publike i žirija, u odnosu 50 prema 50 a posle velikog finala u februaru znaćemo ko od njih troje i sa kojom pesmom putuje na 60.-i Eurosong u Beč.