„Ljubav je svuda“ ide na Evroviziju

Muzički sastav Moje 3, koji čine Mirna Radulović, Nevena Božović i Sara Jovanović, predstavljaće Srbiju sa pesmom „Ljubav je svuda“ na takmičenju Evrovizija u maju u Švedskoj. Finalistkinje takmičenja Prvi glas Srbije osvojile su najviše glasova publike na nacionalnom muzičkom festivalu Beosong 2013 održanom preksinoć u studiju Radio-televizije Srbije u Košutnjaku.

Od pet kompozicija koje su se plasirale u finale Beosonga, numera „Ljubav je svuda“ (Saša Milošević Mare/Marina Tucaković) dobila je najviše SMS glasova publike (25.959 glasova). Pobednice su osvojile trofej Beosonga, kao i novčanu nagradu od 5.000 evra u dinarskoj protivvrednosti.

Pored Moje 3, od 15 kompozicija koje su se takmičile u polufinalu u subotu uveče, u finale su ušle i numere - Saška Janković „Duga u tvojim očima“ (Slobodan Boban Petrović), grupa Sky’s „Magija“ (Skaj Vikler), Dušan Svilar „Spas“ (Marko Đurašević Mahoni/Rastko Savić), Marija Mihajlović „Halo“ (Nikola Čuturilo/Boban Janković i Srđan Tanasković).

Moje 3 nastupiće tokom prve polufinalne večeri na 58. Pesmi Evrovizije u švedskom gradu Malmeu, koji je ovogodišnji domaćin zahvaljujući pobedi pevačice Lorin i njene numere „Euphoria“ na prošlogodišnjem takmičenju u Bakuu.
Ovogodišnji Eurosong, koji će biti održan od 14. do 18. maja, biće sedmo učešće Srbije kao samostalne države na ovoj popularnoj manifestaciji, koju u proseku svake godine prati više od 100 miliona gledalaca širom Evrope i sveta. Naš predstavnik Željko Joksimović je prethodne godine osvojio treće mesto sa pesmom „Nije ljubav stvar“, a najveći uspeh ostvarila je Marija Šerifović, koja je s numerom „Molitva“ 2007. u Helsinkiju pobedila.

Dan posle predstavljanja pesme koja će predstavljati Srbiju na Evrosongu, Mirna, Nevena i Sara i njihova pesma “Ljubav je svuda” našla se u top 10 pesama na kladionicama, dok je na prvom predstavnica Danske.

Odmah iza predstavnice Danske, našle su se kompozicije iz Norveške i Rusije.

Zemlje koje bi mogle da se pojave među prvih 10 u finalu se još nalaze i Švedska, Nemačka, Italija, Ukrajna, Jermenija i Azerbejdžan. Svoju pesmu za predstojeći Evrosong još nisu odabrali Izrael, Švedska, Rumunija, Holandija, Moldavija i Azerbejdžan. Iako još uvek nisu odabrali svoje pesme, Švedska i Azerbejdžan se nalaze u top 10 jer su tradicionalno uvek u vrhu Evrosonga, pa im kladionice i ove godine predviđaju visok plasman.
Što se tiče zemalja bivše Jugoslavije, najbolje se kotiraju Hrvati sa klapom "Mizerja".

Zemlje iz bivše Jugoslavije pre Srbije donele su odluku ko će ih predstavljati u Malmeu uglavnom bez nacionalnog takmičenja. Predstavnik Hrvatske na Eurosongu biće „Klapa s mora“ i pesma „Mižerja“ autora Gorana Topalovca.
Makedonci su se odlučili za kraljicu romske muzike Esmu Redžepovu i pop pevača Lozana s pesmom „Imperija“, koja je mešavina pop, dens i folk muzike. Zanimljivo je da je spot za ovu pesmu posle tri dana povučen zbog negodovanja Grčke, jer se u jednom kadru pojavljuje spomenik Aleksandru Makedonskom u Skoplju.

Slovenačka predstavnica biće mlada pevačica Hana Mansini, Amerikanka koja već šest godina živi u Ljubljani. Ona je ujedno i autorka kompozicije „Straight Into Love“, koja govori o njenom zaljubljivanju.
Crnu Goru u Malmeu predstavljaće hip-hop duo „Who See“ iz Kotora s numerom „Igranka“. RTCG tvrdi da će pesma biti veliki letnji hit u noćnim klubovima, a premijera kompozicije i spota očekuje se sredinom marta.
Bosna i Hercegovina odustala je od takmičenja ove godine zbog ekonomske situacije.