Ko će pevati na Eurosongu?

I dok neke zemlje iz finansijskih razloga, ove godine neće poslati predstavnika u Švedsku, gde će se održati 58. Evrovizija, neke su već izabrale ko će ih i sa kojom pesmom predstavljati. Tako su Makedonci već odlučili da to bude spoj mladosti i iskustva, pa će u Malme putovati Vlatko Lozanoski i Esma Redžepova. Međutim, još uvek nije odlučeno sa kojom pesmom će se takmičiti za titulu najbolje pesme Evrope.
Denis&Denis vraćaju su na muzičku scenu Reunion turnejom kako bi obeležili tri decenije od prvog nastupa koji se održao davne 1982. godine. Duo će nastupiti uz podršku sedmočlanog live benda.
Sa druge strane, Hrvati su izabrali pesmu, ali ko će je pevati, još uvek se ne zna. Naime, stručna Komisija za izbor pesme za Eurosong nakon preslušanih kompozicija pristiglih na javni poziv, odlučila je da se ove godine Hrvatska takmiči sa pesmom “Mizerija” autora Gorana Topolovca. Međutim, stručna komisija je odlučila da izabere i rezervnu kompoziciju, koja bi eventualno morala da zameni prvobitnu, a reč je o pesmi „Celi svet za beli cvet“ čiji je autor Miroslav Buljan.


I Srbija još uvek nema predstavnika, ali će ga posle nekoliko godina opet dobiti izborom na festivalu “Beosong 2013”, 2. i 3. marta. Tokom prve večeri ovog muzičkog festivala takmičiće se do 15 najboljih kompozicija i građani Srbije će SMS porukama izabrati pet najuspešnijih. Finalisti će se predstaviti sutradan 3. marta, a od pet kompozicija, takođe glasovima građana Srbije, biće izabran naš predstavnik u Malmeu.

Posle prošlogodišnjeg velikog uspeha našeg predstavnika Željka Joksimovića, vlada poprilično interesovanje javnosti ko bi ove godine mogao da otputuje u Švedsku, pa se u medijima već mogu pročitati neka imena. Naime, najviše se pominju finalistkinje reality programa “Prvi glas Srbije” Nevena Božović, Mirna Radulović i Sara Jovanović za koje bi pesmu mogao da uradi jedan od članova žirija ovog šow programa Saša Milošević Mare.

Pesma Evrovizije održava se u Malmeu u Švedskoj od 14. do 18. maja i 58. je izbor za najlepšu pesmu Evrope. Ove godine učestvuje ukupno 39 zemalja.