Nema više žreba na Eurosongu

Na 58. Pesmi Evrovizije u maju u Švedskom gradu Malmeu, takmičiće se predstavnici iz 39 zemalja, a redosled će odrediti producenti.
Za razliku od prethodnih godina kada je redosled učesnika određivao "šešir", ove godine, kada su od učešća definitivno odustale Slovačka, Portugalija, Bosna i Hercegovina i Turska, producenti prenosa najgledanijeg muzičkog šoua na svetu su tu obavezu preuzeli na sebe. Evropska radiodifuzna unija je saopštila da time želi "da šou učini što interesantnijim i spreči da dve ili više pesama zaredom budu istog ili sličnog ritma". Na takmičenje su se prijavile Albanija, Austrija, Azerbejdžan, Belgija, Belorusija, Bugarska, Crna Gora, Danska, Estonija, Finska, Grčka, Gruzija, Holandija, Hrvatska, Irska, Island, Izrael, Jermenija, Kipar, Letonija, Litvanija, Mađarska, Makedonija, Malta, Moldavija, Nemačka, Norveška, Rumunija, Rusija, San Marino, Slovenija, Srbija, Švajcarska, Ukrajina koje će se naći u dva polufinala, dok su Italija, Španija, Francuska, Velika Britanija i domaćin Švedska direktni finalisti. Na ovogodišnjem Eurosongu takmičiće se tri zemlje manje nego progle godine u Azerbejdžanu. Posle prošlogodinjeg odustajanja zbog političkih razloga, Jermenija se ove godine vraća, dok Poljska, Češka i Andora ni ove godine nisu pokazale interesovanje za učešče, Monako i Luksemburg, imaju nerešene vlasničke odnose u javnom servisu, a Lihtenštajn još nema status aktivnog članstva u EBU. EBU u saopštenju je iskazala saosećanje zbog ekonomskih pritisaka sa kojim se suočavaju njene članice, kao i da se traži način smanjenja troškova takmičenja, kako za zemlje učesnice, tako i za organizatora. Švedska je domaćin jer je u Azerbejdžanu pobedu odnela Lorin sa singlom Euforija: A Makedonci su već odlučili koga šalju na Evroviziju. Naime, Esma Redžepova i Vlatko Lozanovski Lozano predstavljaće Makedoniju na ovogodišnjem htakmičenju za najbolju pesmu Evrope.

Makedonija će naknadno izabrati pesmu kojom će Reždepova i Lozanovski predstavljati svoju zemlju u švedskom gradu Malmou od 14. do 18 maja ove godine. Makedonska državna radio-televizija je saopštila da su odluku da ovu zemlju naredne godine predstavljaju kraljici romske pesme i makedonska pop zvezda doneli jer veruju da će ovim "neobičnim spojem iskustva i mladosti ova zemlja imati jedinstven nastup i dostojano predstavljanje pred evorpskom i svetskom javnošću". Pesma koju će Esma i Lozano da izvedu u Malmeu biće predstavljena u februaru naredne godine, a Srbija će svog predstavnika da izabere mesec dana kasnije na festivalu Beosong.